موضوع گزارش: برنامه آموزش والدین
مصاحبه با دکتر علی بهاری (دکتری تخصصی روانشناسی و آموزش کودکان با نیازهای ویژه)
تحقیقات نشان داده است کودکان اوتیسم در فرایند یادگیری با چالشهای اساسی روبرو هستند. این چالشها مانع یادگیری کودک میشود. هدف آموزش والدین ارتقای سطح اگاهی و مهارت این والدین در حوزه مدیریت بر رفتار کودکان خود است، علاوه بر این خودمراقبتی والدینی، بهبود شرایط روانی والدین و مراقبت از شرایط جسمانی نیز از اهداف دیگر طرح می باشد. خصوصیات متمایز این دوره شامل استفاده از منابع علمی جهانی، چندرسانهای بودن برنامه، تاکید بر تعمیم مطالب یاد گرفته شده و حفظ تعامل متخصص و والدین هستند.
در بحث آموزش والدین استفاده از مداخلات مبتنی بر شواهد پیگیری میشود که یکی از این مداخلات، برنامه دنور است که برای گروه زیر ۵ سال طراحی شده است. هدف برنامه بهبود یادگیری کودکان اوتیسم میباشد. برنامه پیشنهادی برای هدف قراردادن چالشهای یادگیری طراحی شده و اثربخشی آن در بهبود یادگیری و افزایش برقراری ارتباط کودک با سایر افراد، به اثبات رسیده است.
گروه هدف برنامه آموزش والدین، مربیان و والدین کودکان مشکوک یا مبتلا به اختلال طیف اتیسم هستند که به صورت انفرادی یا در گروههای کوچک سه تا پنج نفره در قالب کلاسهای حضوری تحت آموزش قرار میگیرند. مدت این برنامه آموزشی 10 جلسه یک و نیم ساعته میباشد. در پایان جلسات با استفاده از چک لیستهای مربوطه موارد آموزش داده شده، پایش و ارزشیابی میشوند.
سرفصلهای این برنامه شامل موارد زیر هستند:
جلسه اول: مقدمه و معرفی
جلسه دوم: گامی به سوی جلب توجه کودک
جلسه سوم: لذت بردن از بازیهای اجتماعی روزمره
جلسه چهارم: ایجاد تعاملات اشتراکی
جلسه پنجم: ارتباط غیر کلامی
جلسه ششم: کمک به یادگیری با تقلید
جلسه هفتم: تحلیل رفتار کاربردی
جلسه هشتم: توجه اشتراکی
جلسه نهم: بازی و اسباب بازی
جلسه دهم: پیش به سوی گفتار
جهت حضور در جلسات آموزش والدین با مرکز اتیسم دانشگاه علوم پزشکی تبریز در ارتباط باشید.
تهیه و تنظیم خبر: مهسا زالی