راهکارهایی برای افزایش آگاهی حسی در کودکان مبتلا به طیف اوتیسم
برای آموزش کودکان مبتلا به طیف اوتیسم، باید سبک یادگیری آنها را بشناسیم. درک جهان اطراف بیشتر با دیدن، شنیدن و لمس کردن حاصل میشود ولی کودکان این طیف بیشتر از یکی از این روشها در پردازش اطلاعات استفاده میکنند.
سیستم عصبی آنها قادر نیست با چندین روش ارتباط برقرار کند و درصورت بار اضافی دچار شوک و حمله عصبی و مسدود شدن یادگیری خواهد شد. برای کودکانی که آستانه حسی فعال دارند بیشترین یادگیری از طریق لمس کردن اتفاق می افتد. بنابراین آموزش این کودکان از طریق بازیهای حسی موثرتر خواهد بود.
نمونه هایی از بازیهای حسی برای افزایش یادگیری کودکان
1- خمیر بازی: فعالیت بسیار مناسبی است. این فعالیت علاوه بر تحریکات حسی در دست و انگشتان، حرکات انگشتان را شکل میدهد و باعث افزایش قدرت انگشتان و همچنین خلاقیت در کودک میگردد.
2-نقاشی انگشتی: بسیاری از کودکان، دوست دارند که با انگشت نقاشی کنند، این فعالیت هم هیجان انگیز و جالب است و هم به رشد انگشت اشاره، شناخت انگشتان، توجه و تمرکز و هماهنگی کودک کمک میکند.
3- آب بازی: کودکان، آب بازی کردن را دوست دارند. با هدفمند کردن این کار میتوان علاوه بر رشد حسی در کودک، حرکات دست را نیز بهبود بخشید. شستن ظروف و پارچه های کوچک، از جمله فعالیتهای مورد علاقه کودک است.
4-بازی کردن با شن و ماسه: بیشتر کودکان این فعالیت را دوست دارند. آنها شن،ماسه یا گندم را مشت میکنند و از یک ظرف به دیگری میریزند، علاوه بر آن، با حرکت دادن دست، داخل ظرف شن و ماسه و ایجاد سر و صدا لذت میبرند.
5- استفاده از برچسبها: بر روی نقاط مختلف بدن کودک برچسب نصب میکنیم و بعد با آوردن نام آن نقاط، از کودک میخواهیم آنها را بکند.
6- قراردادن و خارج کردن وسایل داخل کوله پشتی یا کیف: با این تمرین هوشیاری حسی در دستهای کودک افزایش میابد.
7- هل دادن و کشیدن اشیا
8- بازیها و فعالیتهایی که کودک را در معرض طبیعت قرار میدهد مثل باغبانی، درخت کاری، آبیاری، بیل زدن و...
(رشد حرکات ظریف در کودکان آهسته گام)
تهیه و تنظیم از یکی از مادران مراجع مرکز جامع اوتیسم دانشگاه علوم پزشکی تبریز